Nederlandse vleesvervangers en plantaardige melk hebben gemiddeld een gezondere samenstelling dan die uit andere landen. Dit blijkt uit onderzoek van ProVeg International. Daarin zijn Nederlandse alternatieven voor vlees en zuivel vergeleken met vervangers uit tien andere landen.
Na de Nederlandse vleesvervangers scoorden die van België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten het best. Vleesvervangers in al deze landen waren gemiddeld gezonder dan vergelijkbare dierlijke vleesproducten. “Als klein land zijn we een van de belangrijkste spelers in Europa als het gaat om vleesvervangers en eten Nederlanders gemiddeld de meeste vleesvervangers van Europa,” zegt Martine van Haperen, expert foodservice bij ProVeg Nederland.
Voedingswaarde vleesvervangers
“We kunnen trots zijn op het feit dat we ook koploper zijn als het gaat om de voedingswaarde van deze producten. De Schijf van Vijf van het Nederlandse Voedingscentrum heeft duidelijke criteria voor plantaardige alternatieven die passen in een gezond voedingspatroon. Dit geeft fabrikanten een extra impuls om hun producten zo gezond mogelijk te maken. Dit was ook terug te zien in de onderzoeksresultaten. Nederlandse producten bevatten gemiddeld minder zout en verzadigd vet en meer nuttige voedingsstoffen. Andere landen zijn hierin nog minder ver, maar kunnen profiteren van de in Nederland ontwikkelde kennis.”