Sabine Uitslag, dagvoorzitter op Zorg & food, is niet in een hokje te stoppen en dat past bij haar Ze was en is bijvoorbeeld verpleegkundige, politica, bestuurder, toezichthouder, dagvoorzitter, auteur en theatermaker. “Mijn rode draad is het beter maken van gezondheidszorg en welzijn. Ik wil eilandjes verbinden. Daarbij moeten de mensen en de omgeving leidend zijn. Er wordt van alles geregeld rond de zorgbehoevende mens, maar die ziet vaak door de bomen het bos niet meer.”
Bewuste keuze
Ze ziet binnen en buiten de zorg een grote rol weggelegd voor voeding. “Dat kan echt een partner zijn op weg naar gezond leven. Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt. Ik ben niet van de dictatuur. Iedereen moet zelf weten wat hij of zij eet. Maar ik heb wel gemerkt dat het van grote invloed kan zijn in de zorg en daarbuiten.”
“En wat is gezond? Ook daar is volop discussie over. Het is maar de vraag of je in de ouderenzorg met quinoa moet komen aanzetten. Het gaat erom dat het aanbod past bij de doelgroep. Aardappels, groenten en vlees kunnen ook best prima zijn.”
Chemo
Volgens haar worden zorginstellingen zich steeds bewuster van wat ze aanbieden aan voeding. “Ziekenhuizen kijken wat goed is voor herstel en wat als aanbod aansluit bij bijvoorbeeld chemo-patiënten. Dat is lang niet altijd zo geweest. Voeding speelt een grote rol bij het herstel en staat daar centraal bij. En niet ‘oh ja, er moet ook nog eten in’.”
Nachtdienst
Uitslag noemt als voorbeeld de nachtdienst. “Toen ik jaren geleden in de nachtdienst werkte, aten we volop pakken vanillevla en tosti’s. Maar vooral tijdens de nachtdienst is het heel belangrijk om je eetpatroon aan te passen aan je bioritme. Dit scheelt een hoop ellende. Als je druk bent, vergeet je te eten en dan kom je in een dip. Dan eet je wat er maar voor handen is en dat is slecht voor je lijf. Gelukkig is daar tegenwoordig in veel ziekenhuizen aandacht voor. Als je kritisch kijkt naar wat en wanneer je eet, om je veel minder moe uit de nachtdienst.”
Ouderenzorg
Ook in de ouderenzorg is voeding veel meer dan alleen je lichaam voeden. “Met de bereiding kun je veel meer doen. Lekker met bewoners aardappels schillen, dat geeft kwaliteit van leven. Samen eten is zo belangrijk. Dat zijn sociale momenten. Dat verbindt mensen.”
“Mijn opa leeft niet meer. Ik herinner me nog wel dat als je vroeg of hij een leuke verjaardag had gehad, hij zei ‘goed eten en drinken’. Dat bepaalde voor hem het succes. Eten mag ook beleving zijn. Daar doen we veel te weinig mee. “
Samenleving
Uitslag kijkt verder dan de zorg. De verbinding die voeding kan brengen, ziet ze ook graag in de samenleving. “Samen eten is zo’n mooie manier om mensen in verbinding te brengen. Neem nou Resto Van Harte, dat is echt een geweldig initiatief. Ze bewijzen dat je met een minimaal budget het maximale kunt bereiken. Waarom doen we dat niet op veel meer plekken?”
Op Zorg & food van 9 t/m 11 april staat duurzame en gezonde voeding centraal. Drie dagen lang is er op de mainstage een kennisprogramma vol prominente sprekers als Ron Blaauw, Erik Scherder en Ronald Giphard.