‘Verleiding’ moet zorg bevrijden van ongezonde voeding

dutchhealthhub
02 januari 2025
3 min

De jaarwende is het moment van vooruit zien én terug kijken. Tussen feestdagen en nieuwjaarsrecepties in zet Dutch Health Hub de vijf best gelezen artikelen van 2024 thematisch op een rijtje. De artikelen laten zien dat er in het food-domein beweging is, maar nog niet voldoende om impact op de volksgezondheid te hebben.

Kom niet aan de gehaktbal van onze ouderen! Wie de voeding van verpleeghuisbewoners wil aanpakken, kan rekenen op weerstand. Toch is er alle reden om over te stappen op een meer plantaardig dieet, vindt Mitchell Evertsen, basisarts ouderengeneeskunde bij Zorggroep Drenthe en bestuurslid van Caring Doctors.

Minder klachten

Niet alleen is dit beter voor het milieu, ook de gezondheid van de bewoners vaart er wel bij. “Uit een recente studie blijkt dat de consumptie van minder dierlijke producten, in combinatie met meer beweging, gewrichtsklachten binnen zestien weken kan verlichten. Daardoor is vaak minder pijnstilling nodig, wat weer zorgt voor minder obstipatie en sufheid.”

Keuzevrijheid

Zulke argumenten niet alle twijfelaars over de streep trekken. Evertsen: “Mensen vinden het wel belangrijk dat er keuze blijft, bijvoorbeeld tussen een volledig plantaardig menu of een menu met af en toe vlees, vis of zuivel. Ook hechten ze waarde aan voedzaam eten dat aantrekkelijk is qua smaak, geur, en uiterlijk.”

Niets afpakken

Verleiden in plaats van opdringen is ook het motto bij Noordwest Ziekenhuisgroep, waar facility manager Marco Lagrand zich sterk maakt voor de eiwittransitie. “We willen niet dat mensen het gevoel hebben dat er iets van hen wordt afgepakt”, legt Lagrand uit. “De menu’s die we aanbieden, zijn gewoon lekker: roti, stoofpotjes, of een hachee met een bal. Die bal is plantaardig, maar dat staat er niet bij. Als iemand echt vlees of vis wil, kan dat via de ‘foodbank’ achter op de kaart, maar de keuze is beperkt.”

Gezondheidsschade

In een wereld waarin fast food de norm is, lijken duurzame initiatieven in de zorg soms vechten tegen de bierkaai. De wereldgezondheid-organisatie WHO becijferde eerder dit jaar dat hyper-bewerkt voedsel -samen met tabak, alcohol en fossiele brandstoffen- alleen al in Europa ieder jaar goed is voor 2,7 miljoen doden per jaar. Voor directeur Hans Kluge reden om het perfide verdienmodel aan de kaak te stellen. “De Grote Vier blokkeren regelgeving bedoeld om het publiek te beschermen tegen de schadelijke werking en vermarkting hun product. Hun tactiek bestaat uit het misbruiken van kwetsbare burgers, misleiding van consumenten en valse claims over hun producten. Daarmee bedreigen ze de vooruitgang die de publieke gezondheidszorg de afgelopen eeuw heeft bewerkstelligd en verhinderen ze dat landen hun zorgdoelen halen.”

Superlijst

Dat het ook in de supermarkten wachten blijft op een gezonder voedingsaanbod, laat de meest recente inventarisatie van het Voedingscentrum zien. De zogeheten Superlijst toont sinds 2020 wat supermarkten doen op het gebied van gezonde voeding. Veel beweging zit er niet in de lijst, al ziet het Voedingscentrum een klein lichtpuntje: “We zien voor het eerst dat de meerderheid van de supermarkten een doelstelling zet om het aandeel Schijf van Vijf in de verkoop te vergroten.

De vijf meest gelezen artikelen in domein Food

logo DHH
Dit is een artikel van Dutch Health Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de zorgsector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen